2021. 11. 22.

November 19-én a Nemzetközi Visegrádi Alap által támogatott a Castles & Regions c. projekt keretében – a járványhelyzetre való tekintettel – online szemináriumot tartottunk a Magyar Nemzeti Múzeum és tagintézményének a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeumának, valamint a Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetségének Szervezésében. A résztvevők a szeminárium elején egy-egy rövid előadás keretében megismerkedhettek a projektben résztvevő partnerekkel, majd Rezi Kató Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettesének és a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeumának igazgatójának előadásában részletesen tájékozódhattak a Castles&Regions projektről. Az esemény fő témája a várak és erődök szerepének 21. századi megújítása volt – a projektben résztvevő partnereknél tartott többi eseményhez hasonlóan. Szilvássy István, a Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetségének elnöke részletesen ismertette a hallgatósággal a fejlesztési koncepciót majd egy interaktív beszélgetés keretében közösen ötleteltek az előadásban elhangzó kérdések kapcsán. A szeminárium befejező programjaként Náray Balázs szerkesztő úr moderálásában került sor a rendhagyó virtuális kerekasztalra Dr. Baán László a Szépművészeti Múzeum főigazgatójának, Dr. Virág Zsolt miniszteri biztosnak és Almási László a Baranya Megyei Önkormányzat alelnökének részvételével.

2021. 11. 04.

Castles&Regions projekt keretében, amely a Nemzetközi Visegrad Alap támogatásában valósul meg, november 19-én – a jelenlegi járványhelyzet figyelembe vételével – ONLINE szemináriumot rendez a projekt vezető partnere, a Magyar Nemzeti Múzeum és magyar partnere a Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetsége. Az esemény fő témája, az eddigi szemináriumokhoz hasonlóan a várak megújuló szerepe a 21. században, a Duna (és a Visztula menti), középkori és újkori várak, frekventált kastélyok, egyházi központok szerepének megújítását az adott település, régió fejlesztésével összefüggésben. 

A szemináriumi előadás és vita témái arra vonatkoztak,

 • hogy az adott településen, régióban lévő és látogatható dunai, visztulai középkori, modern kori vár, erőd, kastély, palota, egyházi létesítmény és más kulturális örökségi létesítmény a XXI. században milyen új vagy megújított szerepet tölthetne be alapvetően

  • a formális oktatás,
  • a turizmus terén és
  • a lokális termékek menedzselésében, továbbá, 

• hogy a teljes Duna folyó mentén lévő több mint kétszáz középkori és újkori vár, stb. kulturális örökségi létesítmények együtt, hálózatba tömörülve milyen előnyökre tehetnek szert egyenként és közösen a makró-regionális, az európai és globális térben. Magyarországon ezek közül, a Duna mellett lévő hét megyében és a fővárosban – ideértve a kiemelt fejlesztési körzetek idetartozó részeit is -, a parti területen, illetve a folyótól mindkét irányban 30-40 kilométer széles sávban, több mint 30 középkori, modernkori vár, erőd, várkastély és nagyobb kastély, palota, egyházi központ található.

Regisztrációs link: https://forms.gle/PYuEaEVMbKeYTei77

Tervezett program: PROGRAM

2021. 10. 21.

Október 19-én a Castles & Regions c. projekt keretében, amely a Visegrad Fund támogatásában valósul meg, szemináriumot tartott a projekt szerb partnere, a Galambóci Erőd Kft. A résztvevők egy-egy előadást hallgathattak meg a Köztársasági Kulturális Műemlékvédelmi Hivatal munkatársai, Marina Bunardžić régész és Dragoljub Todorović építészek előadásában az erőd történelméről és építészetéről, valamint az erőd rekonstrukciójáról és a turisták számára való megnyitásáról Prof. Dr. Goran Petkovic, a Belgrádi Egyetem Gazdaságtudományi Karának tanárától. Ezt követően a vendégek részletesen tájékozódhattak a Castles&Regions projektről. Az esemény fő témája a várak és erődök szerepének megújítása a 21. században volt, amelyről először egy előadást hallgathatta meg a résztvevők, majd egy interaktív beszélgetés keretében közösen ötletelhettek a kérdésben. Az eseményen, a Magyar Nemzeti Múzeum mellett, a projektben résztvevő másik intézmény a Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetsége is képviseltette magát.

_____________________________________

2021. 10. 18.

Október 14-én a Castles & Regions c. projekt keretében, amely a Visegrad Fundtámogatásában valósul meg, szemináriumot tartott a projekt lengyel partnere, a Sandomierzi Kerületi Múzeum. A résztvevők megismerkedhettek az erőd történetével és jelenével, valamint tájékozódhattak a projekt részleteiről. Emellett egy-egy előadást hallgathattak meg Magdalena Kapłan a Lublini egyetem tanárától és a Sandomierzi Bortermelők Szövetségének képviselőjétől a környékbeli bortermelésről; Katarzyna Batko a Sandomierzi Turisztikai Szervezet igazgatójától a környék turisztikai lehetőségeiről, termékeiről, továbbá Wojciech Dumintól, a Sandomierzi Kulturális Intézmény igazgatójától a vár régióban betöltöt szerepéről. Az esemény fő témája a várak és erődök szerepének megújítása a 21. században volt, amelyről először egy előadás keretében tájékozódhattak a résztvevők, majd egy interaktív beszélgetés keretében közösen ötletelhettek a kérdésben. Az eseményen, a Magyar Nemzeti Múzeum mellett, a projektben résztvevő Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetsége is képviseltette magát.

https://www.facebook.com/zamek.sandomierz/posts/262513555881507

_____________________________________

2021. 10. 15.

Castles&Regions projekt keretében, amely a Visegrad Fund támogatásában valósul meg, október 19-én szemináriumot rendez a projekt szerb partnere, a Golubaci Erőd Kft. Az esemény fő témája, ahogy az október 4-i komárnói és az október 14-i sandomierzi eseményen is volt, a várak megújuló szerepe a 21. században. 

Program:

_____________________________________

2021. 10. 12.

A Castles&Regions projekt keretében, amely a Visegrad Fund  támogatásában valósul meg,  október 14-én szemináriumot rendez a projekt lengyel partnere, a Sandomierzi Kerületi Múzeum. Az esemény fő témája, ahogy az október 4-i komárnói eseményen is volt, a várak megújuló szerepe a 21. században. 

_____________________________________

2021. 10. 06.

Október 4-én a Castles&Regions c. projekt keretében, amely a Visegrad Fund támogatásában valósul meg, szemináriumot tartott a projekt szlovák partnere, a komárnói Pro Castello Comaromiensi. A résztvevők megismerkedhettek környékbeli kézműves termékekkel és az erőddel történetével, valamint tájékozódhattak a projekt részleteiről. Az esemény fő témája a várak és erődök szerepének megújítása a 21. században volt, amelyről először egy előadás keretében tájékozódhattak a résztvevők, majd egy interaktív beszélgetés keretében közösen ötletelhettek a kérdésben. Az eseményen, a Magyar Nemzeti Múzeum és az MNM Esztergomi Vármúzeumának munkatársai mellett, a projektben résztvevő intézmények, a Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetségének, valamint a szerbiai Galambóc Erőd Kft. képviselői is megjelentek.

videó:https://www.hirek.sk/video/felvideki-naplo/tematikus-nap-a-komaromi-erodrendszer-jobb-kihasznaltsaga-erdekeben

cikk:https://ma7.sk/tajaink/erod-a-regioert-regio-az-erodert-egyutt-keresik-a-hasznositasi-lehetosegeket

_____________________________________

2021.09.30.

4 October 2021,

Seminar in Komarno, at Pro Castello Comaromiensi

Pro Castello Comaromiensi is organizing a seminar within the framework of Castles and Regions project, supported by Visegrad Fund

According to the pandemic regulations attendance is limited and registration is required at the following link: REGISTRATION

For further information please check the website of Pro Castello Comaromiensi: https://pevnost.komarno.eu/seminar-projektu-castles-regions/ 

_____________________________________

2021. 07. 20.

Cooperation agreements and Progression of the ‘Castles and Regions’ Project

The Hungarian National Museum, as the lead partner of the ‘Castles and Regions‘ trans-national project supported by the Visegrad Fund, has signed bilateral cooperation agreements with the project partners in spring and early summer. These institutions are the Association of Hungarian Settlements’ and Region’s Developers (AHSRD) in Hungary (Budapest), Pro Castello Comaromiensi in Slovakia (Komárno), Sandomierz District Museum in Poland (Sandomierz) and Golubac Fortress Ltd in Serbia (Golubac).
The main objectives of this call for proposals are to develop the 21st century role of castles and to facilitate their cooperation with institutions from the tourism, education, trade, economic, public and municipal sectors, in addition to cooperation and networking between the institutions involved.
The partners wish to contribute to the diversification of tourism, the promotion of different regional brands and products with the development of the role of castles, fortresses and their management institutes (museums, etc).
Besides this they will continue the cooperation in the field of joint professional programmes, exhibitions and cultural events.
The Joint Working Group (JWG) of the project held online meetings every two to three weeks during the COVID epidemic. Thus, the first face-to-face meeting took place on 7th, July in Komárom.
The partners have extended the effect of the project. The AHSRD edited a Call for students of regional secondary schools and was disseminated by partners. The competition “Castles and Regions” was launched to promote and raise the achievements of V4 cooperation and the common historical points, especially for young people.There is a similar effect of a survey among stakeholders of project’ topics, which gave some very useful information for the prepared study of the new functions of medieval and modern age castles, fortresses.
In the present days project partners are preparing to organize the Seminar for representatives of other castles, fortresses, palaces, tourist agencies, local and regional governments, schools and chamber of commerce to understand and say how to develop castles’ role in the future.
On 18/19th November in Hungary (Visegrád, Esztergom) there will be the closing event of the project: the ‘Castles & Regions’ International Conference and Memorial Session. During the event the Cultural and Tourism Cluster of Castles, Fortresses along the Danube River will be established. 


Együttműködési megállapodások

A Magyar Nemzeti Múzeum, mint a Visegrad Fund támogatásában megvalósuló „Várak és Régiók” című pályázat vezető partnere az elmúlt hónapok egyeztetései után tavasszal és kora nyáron kétoldalú együttműködési megállapodásokat kötött a projektben szereplő partnereivel. Ezen intézmények Magyarországon a Magyar- Település- és Területfejlesztők Szövetsége (Budapest, Magyarország), Szlovákiában a Pro Castello Comaromiensi (Komárno, Szlovákia), Lengyelországban a Sandomierz Kerületi Múzeum (Sandomierz, Lengyelország), valamint Szerbiában Golubac Erőd Kft (Golubac, Szerbia)

A pályázat legfőbb céljai a szereplő intézmények együttműködésének és hálózatba tömörülésének előirányzása mellett a várak szerepének fejlesztése a 21. században, illetve azok együttműködésének segítése a turizmus, oktatási, kereskedelmi, gazdasági, állami és önkormányzati szférában szereplő intézményekkel. A partnerek hozzá kívánnak járulni a turizmus diverzifikációjához, a különböző regionális márkák és termékek népszerűsítéséhez, elősegítség a várak és a vármúzeumok szerepének fejlődését. A Partnerek a jövőben is igyekeznek majd együttműködni a turizmusban, közös szakmai programokon, kiállításokon, különböző kulturális eseményeken. Továbbá a Magyar Nemzeti Múzeum célja, hogy a jövőben hasonló megállapodásokat kössön más várakkal, intézményekkel is.

A Közös Munkacsoport (JWG) a COVID járvány ideje alatt két-három hetenként tartott online üléseket. Így az első személyes tárgyalásra júl. 7-én Komáromban került sor.

A partnerek a projekt tartalmát és disszeminációját továbbfejlesztették. Meghirdették a Várak és Régiók című pályázatot középiskolás tanulók számára, hogy a felnövekvő nemzedék körében népszerűsítsék és tudatosítsák a V4 együttműködés eredményeit, illetve a közös történelmi pontokat.

2021. 07. 16.

A “Castles & Regions”, “Várak és Régiók” című projektet a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatja és partnerei a Magyar Nemzeti Múzeum (https://mnm.hu/hu ), mint vezető partner, a Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetsége (www.mttsz.eu ), valamint a lengyelországi sandomierz várkastélyt működtető Sandomierz Regionális Múzeum (http://www.zamek-sandomierz.pl/# ), a szerbiai galambóci erődöt üzemeltető Golubac Fortress Ltd. (https://tvrdjavagolubackigrad.rs/eng/ ) és Szlovákiából a komáromi régi és újvár üzemeltetésével megbízott egyesület a Pro Castello Comaromiensi (https://pevnost.komarno.eu/hu/pro-castello-comaromiensi-n-o/ ). A projekttel kapcsolatban további információ található a castlesregions.eu honlapon.

A Várak és Régiók c. nemzetközi projekt keretében a Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetsége, mint partner elkészíti a “Duna menti középkori és újkori várak, némely kastély, palota, egyházi létesítmény szerepének megújítása a település-, a térség-, a vidékfejlesztéssel és a turizmussal összefüggésben” című fejlesztési koncepciót. A koncepció kiemelten foglalkozik a váraknak a regionális gazdaságban, a formális oktatásban és a turisztikai desztinációs menedzsmentben betölthető szerepével.  

A fejlesztési koncepció jelentős mértékben fog hozzájárulni a tárgybani kormányzati, politikai döntéshozatal szellemi megalapozásához.

Ezt a törekvést véleményével szíveskedjék segíteni a következő linken elérhető kérdőív kitöltésével és visszaküldésével. https://forms.gle/ACuncyw5d5nJBS9H9

Reméljük, hogy ez az új megközelítése a várak, stb. jövőbeni szerepének nemcsak felkelti érdeklődését, de egyben véleménye is lesz róla.

A kérdőív kitöltése anonim, név nélkül is lehetséges. Amennyiben megadja az elérhetőségét, úgy tájékoztatni tudjuk a véleményekről és elkészülte után, a fejlesztési koncepció elérhetőségéről.

Válaszait és a kitöltött kérdőív visszaküldését ezúton is köszönjük!

Please, find the survey below in Slovak, Polish and Serbian​
SK: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfNi84oQ6W2ZNVtmC0RbgJWxNYju7b1rffbujID_PVbEptUNw/viewform?vc=0&c=0&w=1&flr=0

RS: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfUD3BEdGNWd_ak5aVGDlNa-0SPUSsTUGdq-VOQQM1LQx0O7w/viewform

PL: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdkI01aLOEX8o38IKBAhzDOODQxRq1moX3KmXH5nAFOeaiSWg/viewform


2021. 05. 31.

„VÁRAK – RÉGIÓK” címmel nemzetközi multimédia pályázatot írt ki középiskolásoknak a Magyar Nemzeti Múzeum és a Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetsége, Szerbiából a Golubac Fortress Ltd., Lengyelországból a District Museum in Sandomierz és Szlovákiából, az észak-komáromi Pro Castello Comaromiensi Egyesület.

A pályázat célja, elősegíteni a Duna és a Visztula menti népek, régiók, országok közös történelmi sorsának és egymást segítő kapcsolatának megismertetését és a felnövekvő nemzedék részvételét e régiók és országok közötti együttműködésben.

A pályázat a Visegrádi Együttműködés megalakulásának 30. évfordulója alkalmából került meghirdetésre. „Európa védelmezői” vagy a „Vár és régiója” témakörben várják a pályaműveket, amelyek vagy egy 5 perces videót, vagy egy diasorozatot tartalmaznak a választott témából.

A pályaműveket országonként szakértő zsűri értékeli. Az eredményhirdetés 2021. november 19-én lesz, mivel ezen a napon volt az 1335-ben megtartott visegrádi királytalálkozó oklevelének az aláírása, amely a Visegrádi Négyek ország csoport megalakulásának is a történelmi előzménye volt.

A pályaműveket 2021. október 5-ig lehet elküldeni. Pályázat elérhetősége: www.castlesregions.eu, info: info@castlesregions.eu

Please, find the call of partner institutions below in Slovak, Polish and Serbian